В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Дебатите за промяната на политиката на Фед продължават

Петър Петров, наблюдател на ФЕД и ЕЦБ, 24.05.2019

Преди заседанието на Фед фиктивният лихвен процент по федералните фондове се покачи доста. Много анализатори и бивши представители на Фед коментираха, че повишението показва, че новата система, която Централната банка на САЩ избра през януари, се е провалила. Това каза Петър Петров, наблюдател на ФЕД и ЕЦБ, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

Фед явно не се притеснява от повишението и вярва в системата, която е избрал, заяви Петров. 

"Федералният резерв поднови всички операции на ликвидност чрез суапове към банките, с които ги извършват. Пазарът се е фокусирал върху изявленията на президентската администрация за определянето на лихвените проценти".

В момента Министерството на финансите в САЩ емитира доста краткосрочни държавни ценни книжа главно заради търсенето на пазара, обясни той.

"Към момента в новия бизнес цикъл след кризата се вижда промяна в начина на финансиране на банките. Преди те разчитаха много на пазара на едро, а сега голяма част от тях са се ориентирали към финансиране на дребно. Самата промяна на кривата на доходността вече не оказва голямо влияние върху нетния лихвен марж на банките".

Това се видя и при акции. Имаше голяма разпродажба на акции на банките заради опасения, че инвертната крива ще окаже влияние върху нетния лихвен марж. Но последните отчети показаха доста добри печалби на банките, което се дължи на промените, отбеляза Петров.

Вижте видеото с целия разговор.

Последни новини
Още от В развитие