В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Ударът по Huawei е удар и по американската икономика

Момчил Карабулев, главен редактор на MobileBulgaria.com, „В развитие“, 23.05.2019 г.

Американските санкции срещу китайския производител на смартфони и други мобилни технологии Huawei изглежда не са удар единствено по китайската икономика, а засягат косвено и бизнеса в Щатите. Подобно мнение изказа главния редактор на MobileBulgaria.com Момчил Карабулев в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Решението за санкции срещу Huawei накърнява и много компании в САЩ. Над 30 американски производители на компоненти за смартфони работят с компанията. Акциите на Qualcomm, например, вече паднаха и се очаква същото и за другите партньори на Huawei“.

Въпросните американски компании не са в състояние да сторят нещо друго, освен да се съобразят със закона и под този натиск да преустановят работата си с китайската страна, обяснява още Карабулев.

„Google също ще загуби от премахването на Android от смартфоните на Huawei, защото това е втората по пазарен дял платформа за операционната система“.

Още по темата

Huawei, а и други подобни технологични производители в Китай, предугадиха до известна степен санкциите на Доналд Тръмп, складирайки компоненти за своите нужди и същевременно инвестирайки все повече средства в разработването на свои чипове, платки и други компютърни елементи, казва Момчил Карабулев.

„В ЕС не се гледа на Huawei, както гледат в САЩ. Около 20% от 5G мрежите в Европа са на Huawei. В този ред на мисли е малко вероятно компанията да спре с международното си развитие“.

Още подробности по казуса Huawei вижте във видеото.

Последни новини
Още от В развитие