В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Външната търговия движи растежа на българската икономика

Свилен Колев, експерт направление „Банкова политика и анализи“ в Асоциацията на банките в България, В развитие, 17.05.2019

Наблюдаваме леко ускорение на икономическия растеж в България през първото тримесечие на тази година благодарение на външната търговия и износа. Това каза Свилен Колев, експерт направление „Банкова политика и анализи“ в Асоциацията на банките в България, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Потреблението е с основен принос за икономическия растеж, но положително развитие има и по отношение на инвестициите на компаниите".

Очаква се през тази година растежът на българската икономика да бъде в рамките на 3.1% и 3.6%. Прогнозата е, че икономиката ще се движи с устойчив темп, коментира Колев.

Според него търговската война има осезаемо влияние върху европейската икономика. 

"Ако търговското напрежение нарасне и се сбъднат нагласите на двете спорещи страни САЩ и Китай, това би повлияло на европейската икономика, тъй като тя е силно интегрирана и зависима от тези пазари".

Той говори и за по-високия ръст на цените в България.

„Динамиката основно се определя от влиянието на цените на енергийните източници. Има фактори, свързани с енергийните ресурси, които оказват външно влияние върху цените в страната. Има и фактори, които са свързани със сезонни изменения в цените".

Все повече хора работят и все повече нови работни места се откриват. Има очаквания за достигане на насищане на пазара по отношение на работните места, заяви Колев.

"Увеличението на банковите активи се дължи основно на ръста на кредитирането и някои еднократни ефекти, свързани със сделки за сливания".

Вижте целия разговор във видео материала.

Последни новини
Още от В развитие