В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Какво всъщност движи цената на златото?

Димо Стефанов, главен дилър в Tavex, „В развитие“, 17.05.2019 г.

Цената на златото е една от най-любопитните теми на световните пазари с оглед динамичните събития около търговските войни, политическите сътресения в една или друга икономическа сила и още редица гръмки фактори, които се оказва, че не стоят в основата на ценовото движение на ценния метал. Подобно мнение изказа главният дилър на Tavex Димо Стефанов пред водещата Вероника Денизова в предаването „В развитие“.

„За да разберем какво влияе на златото в момента, трябва да погледнем по-далеч. Виждаме силен долар почти спрямо всички валути, особено в развиващите се пазари. Това означава, че най-вероятно пазарът изпитва недостиг на долари, поради една или друга причина. Обръщането на кривата на доходност при държавните ценни книжа на САЩ. Двугодишните и десетгодишните облигации са под горната граница на целта на ФЕД. Ако кажем, че средата е дефлационна спрямо долара, самото злато би трябвало да спада. В случая всички развиващи се икономики използват златото като обезпечение. В даден момент златото е последният им актив, с който могат да се сдобият с долари“.

Краткосрочното движение в цената на златото се определя от популярните фактори, като търговските войни, движението на фондовите борси, покупателната способност на централните банки и редица други, смята трейдърът.

„Най-важният фактор е финансовата система и функционирането на финансовите институции. Дали те раздуват балансите си, дали могат да печатат сделки или нещо ги спира. Според мен, нещо ги спира. Политическата страна по-скоро внасят повече волатилност, отколкото логика за цената на златото“.

За да разберете в детайли какво всъщност влияе на цената на суровината, изгледайте видеото.

Последни новини
Още от В развитие