В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Червена вълна заля европейските пазари в края на седмицата

Пазарен коментар на Юън Потс, Bloomberg Лондон, „В развитие“, 17.05.2019 г.

Европейските акции са се насочили към отрицателен завършек на седмицата. Това е основният акцент в пазарния анализ на Юън Потс от Bloomberg Лондон за предаването „В развитие“.

„Три часа и половина от началото на борсите виждаме море от червено по екраните на Bloomberg – германският DAX отстъпва с 0,9%, а шведският OMX с 1%. Това се случва, след като китайските държавни медии изглежда сигнализираха за по-твърд подход към търговския спор, казвайки че САЩ, цитирам, „грае номера“.

Китайският юан, който вече се търгува близо до петмесечно дъно, е надолу с 0,6% към долара – до 6,94, продължава Потс. Британският паунд е в понижение тази сутрин, след като премиерът Тереза Мей се съгласи да даде график за оттеглянето си.

„Не е толкова голям срив, но по-рано в един момент биткойнът поевтиня с 14%, поставяйки на изпитания скока този месец при криптовалутите. Биткойнът е нагоре с над 5% до малко под 7300 долара“.

Петролът е насочен към най-големия си седмичен ръст от началото на април след покачващото се напрежение в Близкия Изток и след като Саудитска Арабия обвини Иран вчера, че е поръчала атаката с дронове, казва още Юън Потс. Лекият суров петрол е нагоре с 2,8% за седмицата, като в момента се търгува за над 63 долара за барел. Желязната руда също е на зелено днес, достигайки 100 долара за тон. Суровината достига най-високото си ниво от почти 5 години. Инвеститорите залагат, че световният недостиг може да предизвика надпревара за карго доставки.

„Най-долната част в списъка европейски компании, които следим, е доминирана от бизнесите за доставка на храни. Amazon поднесе неприятна изненада за сектора днес. Онлайн-гигантът води инвестиция за 575 млн. долара в базирания в Лондон стартъп Deliveroo. Компанията ще използва финансовата инжекция, за да разшири технологичния си екип и мрежа. Това поставя Amazon в директна конкуренция с Uber в силно конкурентния европейски пазар за доставка на храни“.

Акциите на Just East, Takeaway.com и германската Delivery Hero са сред най-зле представящите се днес. Just East отчита спад със 7%, Takeaway.com – с над 4%, завършва Потс.

Видео от пазарния коментар вижте по-горе.

Последни новини
Още от В развитие