В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Българските компании да внимават с износа към Румъния, Гърция и Турция

Манфред Щамер, главен анализатор Икономически проучвания и оценка на риска Euler Hermes, „В развитие“, 17.05.2019 г.

Манфред Щамер, главен анализатор Икономически проучвания и оценка на риска Euler Hermes, „В развитие“, 17.05.2019 г. Манфред Щамер, главен анализатор Икономически проучвания и оценка на риска Euler Hermes, „В развитие“, 17.05.2019 г.

Високият срок на разплащане в дадена държава е основният индикатор за притеснение в компаниите, изнасящи стоки зад граница. Това предупреждение даде главният анализатор Икономически проучвания и оценка на риска към Euler Harmes Манфред Щамер в Skype разговор с Делян Петришки в предаването „В развитие“.

Глобалният среден период за разплащане на фирмите (DSO) се е понижил с 1 ден до 65 дни през 2018, след като e достигал 10-годишен връх през 2017. Това е сигнал, че компаниите възприемат предпазлив подход към клиентското поведение при разплащане. При продължаване на забавянето на световния темп на БВП Euler Hermes очаква expects средният период за разплащане на фирмите да достигне 64 дни през 2019, сочи в свое проучване фирмата.

„Основните рискове за българските компании са, че колкото по-висок е средният период, толкова по-висок е рискът от неплащане, особено при отслабващ бизнес цикъл. Според някои проучвания 1 от 4 банкрута се случват при задължения от големи клиенти. Българските компании трябва да внимават за риска в страните за трите основни експортни дестинации – Румъния, Гърция и най-вече Турция, която се намира в дълбока рецесия и валутна криза“.

Голяма част от основните партньори на България имат сравнително средно високи периоди на разплащане. Манфред Щамер отбелязва, че това са Гърция, Италия и Франция.

„В световен план Китай не е основен партньор за износ на България, но е рискова експортна дестинация, тъй като има най-високият период на разплащане – 92 дни за 2018 година и прогноза за ръст на фирмените несъстоятелности с още 20% през 2019 година след 60% през 2018 година“.

Страната ни на свой ред се ползва с добро реноме в промишлените сектори, като електроника, производство на машини, автосектора и металите, отбелязва още Щамер. Не толкова добре се справят компаниите в секторите за храните и домашни стоки. 

Целия разговор можете да видите във видеото.

Последни новини
Още от В развитие