В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Влиянието на митата на Тръмп върху китайския внос

Георги Найденов, икономист, В развитие, 13.05.2019

Китай обяви, че ще наложи ответни мита върху вноса на САЩ. Както всички предполагаха, ответни мерки ще има. Това каза Георги Найденов, икономист, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

"Некоригираният търговски дефицит на САЩ с Китай достига до историческо дъно за последните 5 години. Той се равнява на близо 21 млрд. долара, като спадът му е с над 16%".

Износът на продукти на САЩ за Китай се увеличава с над 23%. Това дава допълнително оръжие на Тръмп в преговорите с Пекин, защото той ще продължи да твърди, че митата са справедливи, обясни той.

От друга страна, американският дефицит продължава да нараства, заяви Найденов.

„Вносът и износът на САЩ са доста волатилни, тъй като администрацията на президента Тръмп е отворила фронтове на много места и има рекорден дефицит с Мексико. Влияние оказва търговското напрежение с Европейския съюз и Китай".

Китайската икономика трябва да разчита на силно вътрешно потребление, ако иска да постигне предвидения си икономически ръст от над 6%, коментира Найденов.

"Ако няма положително развитие на търговския спор между Китай и САЩ, крайната цена ще я платят американските потребители, което ще се отрази на предстоящите президентски избори през 2020 г.".

Последни новини
Още от В развитие