В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Търговската война и санкциите над Иран разтърсиха пазарите

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, В развитие, 13.05.2019

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ескалацията на търговската война и санкциите над Иран се оказаха основните събития катализатори на пазарите през изминалата седмица, заяви Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Търговската война

"САЩ и Китай се обложиха взаимно си нови наказателни мита. Правителството на САЩ увеличи митата за внос на китайски стоки от 10% на 25%. Засегнати са 5 700 продуктови групи с търговска стойност от 200 млрд. долара. Никой не знае кога може да се продължи с търговските преговори. Министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин каза, че „засега" не са планирани други търговски преговори. Икономическият съветник на Тръмп Лари Къдлоу, от друга страна, счита за възможна среща между президента на САЩ и китайския държавен глава Си Дзинпин в рамките на срещата на високо равнище на Г-20 в Япония в края на юни. Въпреки това преговорите изглеждат напълно блокирани", пише той в Twitter".

ЕС и еврозоната

Очаква се данъчните приходи в Германия да се увеличат с по-ниска от първоначално очакваната сума, става ясно от последната прогноза на работната група "Данъчна оценка", посочи Бойчо Попов. "Съответно федералните, провинциалните и местните власти трябва да се справят с 124,3 млрд. евро по-малко до 2023 г., отколкото се очакваше през есента на 2018 г., като се вземат предвид промените в данъчното законодателство", спомена той.

САЩ

"САЩ наложиха нови санкции над Иран. Вносът на иранска стомана, алуминий, мед и желязо беше криминализиран. Преди това иранското правителство обяви намерението си частично да се оттегли от международното ядрено споразумение, което от своя страна е в реакция на прекратяването на споразумението от Съединените щати преди година. Наред с другото, Иран ще продължи да запазва излишъка на обогатен уран, вместо да го продава в чужбина, както бе договорено в споразумението, каза президентът Хасан Рохани".

България

Българските пътища, изградени със средства от ЕК, ще бъдат проверени от Европейската сметна палата в рамките на общ одит за това как са били похарчени близо 82 млрд. евро за пътища и свързване на регионите в ЕС между 2007 и 2020 г, отбеляза Бойчо Попов. Освен България на проверка ще бъдат подложени още Чехия, Полша и Испания, както и ефективността на контрола от страна на ЕК, добави той.

"Европейската комисия понижи частично прогнозата си за развитието на икономиката на България за тази година. Сега ЕК очаква БВП да регистрира ръст от 3,3 на сто, докато според зимната икономическа прогноза увеличението през 2019 г. щеше да е от 3,6% и да остане такова и през идната 2020 г".

Декларираният към НАП данък върху доходите за 2018 г. е 1.06 млрд. лв, съобщи главният редактор на Investor.bg. Над половин милион работещи са подали в срок данъчните си декларации тази година, като още близо 50 хил. декларации са изпратени по пощата, уточни още той.

Последни новини
Още от В развитие