В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Реалистични ли са амбициите на България да стане домакин на Мондиал 2030?

Цветан Кръстев, Bloomberg TV Bulgaria, В развитие, 13.05.2019

За да приеме мачовете от Световното първенство по футбол през 2018 г., Русия инвестира 4.2 млрд. долара за изграждането на 9 нови стадиона, 96 тренировъчни комплекса и обновяването на 3 стадиона. Изводите от домакинството на Русия не са еднозначни, а резултатите са спорни. Това каза Цветан Кръстев, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Мондиалът има политическа и икономическа страна. За властите в Русия беше много важно страната да бъде избрана за домакин на Световното първенство. На годишната си пресконференция Путин обяви, че това е най-значимото събитие за годината наравно с победата му на президентските избори". 

По този начин Путин се опита да покачи рейтинга си, но последните социологически проучвания за общественото доверие към руския президент показват, че е постигнат обратен ефект, коментира Кръстев. 

"Притесненията за съдбата на големите съоръжения в страната се засилват. Бъдещето на тези стадиони не е много ясно - по отношение на стопанисването и възвращаемостта на инвестициите".

Близо година след края на форума проблемните звена на големите съоръжения са видими. Един от основните проблеми е свързан с посещаемостта, заяви той. 

"Специално за първенството беше построен мултифункционален стадион в руския град Самара. Съоръжението е с капацитет за над 42 хил. души. По време на първенството стадионът се пълнеше до краен предел, но след края на форума нямаше събития, които да провокират сериозен зрителски интерес. На голяма част от футболните мачове от Руската висша лига присъстваха под 10 хил. души на "Арена Самара". 

Това означава, че е налице сериозен проблем с привличането на фенове, които да наблюдават на живо футболните двубои, и трудно може да се разчита за генериране на достатъчно приходи от продажба на билети, отбеляза Кръстев.

Той говори и за амбициите на България да бъде домакин на Европейското първенство през 2028 г. и Световното първенство през 2030 г., съвместно с Гърция, Румъния и Сърбия. 

"Министърът на спорта Красен Кралев заяви, че за целта ще бъдат построени нови стадиони. Построяването на нови съоръжения е правилна стъпка по пътя към големите първенства през 2028 г. и 2030 г., но може би не е достатъчна".

За приемането на събития от такъв ранг и справянето с огромен брой туристи са необходими и подобрения на инфраструктурата, като предходният домакин на световното първенство работеше усилено в тази посока. Поради това впоследствие ще стане ясно дали амбициите на българското правителство са напълно реалистични, заяви той.

Последни новини
Още от В развитие