В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Не се очаква институционална криза в ЕС след евроизборите

Доц. д-р Иван Стойнев, преподавател по право на ЕС, В развитие, 13.05.2019

Доц. д-р Иван Стойнев, преподавател по право на ЕС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. д-р Иван Стойнев, преподавател по право на ЕС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не се очаква да се стигне до институционална криза в Европейския съюз (ЕС) след изборите за Европейски парламент (ЕП) през май. Това каза доц. д-р Иван Стойнев, преподавател по право на ЕС, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

"Липсват строго обвързващи срокове за създаването на новата Европейска комисия (ЕК), а в периода, в който тя все още не е сформирана, продължава да действа настоящата. Дотогава обаче вече ще има сформиран нов ЕП, зависи и колко ефективно Европейският съвет ще избере наследник на председателя Доналд Туск“.

Според Стойнев предотвратяване на подобна криза е и една от причините Туск да насрочи среща за избор на председател на ЕК непосредствено след края на европейските избори.

„Пред ЕС в момента има не едно или две предизвикателства. Brexit е процес, който ще продължи и след европейските избори, а завършекът му остава неясен. В период на формиране на следващата многогодишна финансова рамка на блока сме. Това са все ключови за теми. От тази гледна точка неяснота за това кога ще бъде формирана бъдещата ЕК и кои ще са лицата в нея може допълнително да увеличи напрежението“.

Ако новият баланс на политическите семейства в парламента не показва ясно мнозинство, то може да се окаже, че нито Франс Тимерманс, водещият кандидат на европейската левица, нито Манфред Вебер, председателят на Европейската народна парти, биха били консенсусната кандидатура за председател на ЕК, отбеляза Стойнев.

Гостът коментира и позицията на България в рамките на ЕС, определяйки я като „изключително балансирана“ в последните няколко години.

По отношение на ЕК ще трябва да видим какви ще бъдат резултатите от изборите, тъй като номинацията на България донякъде зависи от баланса, който ще има между броя на комисарите от различните политически семейства“.

Все по-тясната интеграция между страните членки на европейско ниво е логичният ход след изборите през май, посочи Стойнев.

„Голяма част от проблемите, които имаме, не могат да бъдат решени на национално ниво. Въпросът е обаче как ще продължи интеграцията... Може би действително наближава времето за нова ревизия на учредителните договори“.

 

Последни новини
Още от В развитие