В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Провал на търговските преговори САЩ-Китай ще доведе до разпродажба на всички рискови активи

Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, В развитие, 09.05.2019

Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изказването на американския президент Доналд Тръмп, че китайците са провалили евентуално търговско споразумение, се отрази като вълна върху всички пазари. В Европа в момента всички индекси отчитат спадове. Снощи и американският пазар финишира на червена територия. Петролът поевтинява. При провал на преговорите това ще доведе до сериозни разпродажби при всички рискови активи. Това коментира д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Днес има преговори. Търговията е изключително волатилна", заяви д-р Иванова.

"Петролът поевтинява въпреки добрите новини, че запасите в САЩ се свиват, и то с около 4 млн. барела. Тези поевтинявания при петрола са знак, че инвеститорите са разтревожени".

1284 долара и 70 цента е цената на златото към момента, макар че и там движенията са малки, посочи форекс редакторът в Investor.bg. Търговията на стоковите пазари преминава под знака на червения цвят, уточни Иванова.

Китайската валута се намира на най-ниските си нива спрямо долара от началото на тази година, японската йена поевтинява, съобщи Магдалена Иванова. Свидетели сме на по-голям обем разпродажби, отколкото на интерес към активи, подчерта тя.

"Виждаме мнения, че въвеждането на по-високи мита от утре ще бъде катастрофално за американската икономика до мнения, че няма да се отразят чак толкова зле, защото остават доста широк кръг от стоки от Китай, които не са обложени с мита. Ако търговският конфликт продължи през цялата 2019 г., най-вероятно няма да видим ръст на БВП на Китай над 6%, а под тези стойности".

Паричните политики

Новозенландската централна банка намали основната си лихва за първи път от 2 години и половина. Това е първата централна банка от развития цвят, която прибягва до намаление в този икономически цикъл. По този повод д-р Магдалена Иванова изтъкна, че решението за това понижение изненада икономистите. "В проучване преди това решение на централната банка малка част имаха нагласа за подобно понижение, въпреки че все пак се очакваше до края на годината. По-ниският лихвен процент ще стимулира пазара на труда и забавящата се икономическа инерция, смятат там. Очевидно вече паричните политики се ориентират в подкрепа на икономиката", добави тя.

Последни новини
Още от В развитие