В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Увеличените световни разходи за отбрана носят нови заплахи

Симон Уеземан, старши изследовател в програмата за оръжия и военни разходи на Стокхолмския международен институт за изследване на мира SIPRI, В развитие, 03.05.2019

Увеличаването на световните разходи за отбрана трябва да бъде прието като предупреждение – страните трябва да бъдат сигурни, че това, което правят, не се тълкува погрешно от техните съседки. Това каза Симон Уеземан, старши изследовател в програмата за оръжия и военни разходи на Стокхолмския международен институт за изследване на мира SIPRI, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Гостът направи коментара си по повод на годишния доклад на SIPRI, който беше публикуван в края на април, като от него стана ясно, че световните разходи за отбрана достигат най-високото си ниво от Студената война насам.

„Трябва да се определят граници, които да не се преминават, когато разходите за оръжия се увеличават. Въпросът е страните да започнат да обсъждат поръчките си, защото в противен случай рискуваме заплахата да се разрасне“.

Уеземан коментира разходите на България.

Страната е част от цялостната ситуация и НАТО. Тя също реагира срещу нарастващата заплаха от Русия и увеличи военните си разходи, не толкова, колкото страните от Централна Европа обаче“.

Според госта причините за нарастващите военни разходи са множество, а основната сред тях е възприятието за заплаха.

В някои случаи страните увеличават разходите си за въоръжаване, защото това съвпада със статута им на световна сила. Индия например се смята за такава, а за да го докаже, тя трябва да увеличи и военната си мощ. Бразилия прави същото“.

Стратегическите оръжия са важни, изтъкна Уеземан. Страни като Китай, Русия, Индия и Великобритания правят много, за да поддържат и ядрения си арсенал, добави той.

Най-важната част от увеличаването на военния арсенал обаче са конвенционалните оръжия“.

Вижте целия разговор във видео материала. 

 

Последни новини
Още от В развитие