В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Експерт: В основата на бюджетния излишък са спестени инвестиции

Любомир Дацов, финансист и бивш заместник-министър на финансите, В развитие, 03.05.2019

Голяма част от излишъка се дължи основно на спестени инвестиции. Това е голям недостатък за бюджета, защото повдига редица въпроси от гледна точка на капацитета на администрацията да планира прозрачност и капацитета на крайните бенефициенти да усвояват средства. Това каза Любомир Дацов, финансист и бивш заместник-министър на финансите, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Планирани са около 6.6 млрд. лева капиталови инвестиции, докато капиталовите разходи през първото тримесечие са 530 млн. лева, което е под 10% от цялата сума. Забелязваме изпреварващо нарастване на текущите разходи". 

Да има излишък, когато има икономически растеж, е нормалното разбиране за управление на публичните финанси на бюджета. Това е концепция от последните 30 години и се прилага от всички модерни икономики, заяви Дацов.

"Нормално е да има превишение. Сумата, която се равнява на 2.3% от прогнозния брутен вътрешен продукт, не е чак толкова голяма. През 2007 г. и 2008 г. имаше натрупване на излишъци от около 6% от БВП".

Данните показват, че има стабилно нарастване на приходната част. Има някои противоречия в приходите, обясни гостът.

"Нарастването на приходите от ДДС е два пъти по-голямо от темповете на изменения на всички останали данъци. Ако има увеличено потребление, това трябва да се отрази и върху останалите данъци".

Акцизите трябва да се увеличават приблизително със същите темпове, но това не се случва, коментира той. 

Вижте видеото с целия разговор.

Последни новини
Още от В развитие