В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Цените на петрола претърпяха лека корекция заради продължаващия ръст на запасите в САЩ

Мартин Митренцев, форекс анализатор, В развитие, 01.05.2019

Мартин Митренцев, форекс анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мартин Митренцев, форекс анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Спрямо нивата от миналата седмица имаме 5% корекция в цените на петрола. Говорейки за WTI, нивата бяха от 66 долара за барел. В последните минути паднаха до 62,90 (по данни от последните минути). Наистина настъпи лека корекция, продиктувана от ръста на запасите на суров петрол в САЩ. Там има ръст от почти 10 млн. барела спрямо предната седмица – 9,9 милиона, което прави запаси от 466 млн. барела в САЩ в момента. Това коментира форекс анализаторът Мартин Митренцев в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"В последно време, когато виждаме ръст в цената на петрола, виждаме и ръст в запазите на суров петрол в САЩ. Петролът в по-дългосрочен план – няма нещо сериозно, което да застрашава цените му и до доведе до солидното им покачване скоро. Акцентите са главно насочени към Иран, както и ситуацията във Венецуела и в Либия. Ако погледнем данните за производството на суров петрол в световен мащаб, Иран, Венецуела и Либия не са чак такъв фактор".

Но САЩ, Русия и Саудитска Арабия произвеждат близо около 45% от световното производство на барел, коментира Мартин Митренцев. "Няма нещо, което да ги застрашава. Ще видим по-високи нива на цените от от най-високите миналогодишни – от началото на годината цената се е повишила с 50%, но едва ли ще има такива от рода на 90, 100 долара за барел", допълни още той.

Трудно е да направим прогноза за срещата на ОПЕК, уточни пазарният анализатор. "Пазарите остават динамични. Дори и да се вземат  нови решения за намаляване на производството, Саудитска Арабия би компенсирала", спомена още той.

Волатилността при долара днес се диктува от срещата на Федералния резерв днес за паричната политика, посочи Митренцев, добавяйки, че вероятно ще видим запазване на основния лихвен процент.

Вижте видео материала с целия разговор.

 

Последни новини
Още от В развитие