В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Изграждането на нов мост над Дунав - чисто политическо решение?

Елеонора Иванова, изпълнителен директор на Българо-румънска търговско-промишлена палата, В развитие, 30.04.2019

Изграждането на мост над река Дунав, който да свързва Свищов и Зимнич, е едно по-скоро чисто политическо решение за бизнеса, а не позоваващо се на реални потребности. Това каза Елеонора Иванова, изпълнителен директор на Българо-румънска търговско-промишлена палата, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„За момента не е известно да е правено задълбочено изследване или анализ, които да показват къде би било най-изгодно да има мост за развитие на регионите и бизнеса... По-скоро в Румъния има чисто политическа воля изграждането на моста да се случи там. От гледна точка на бизнеса и на фактите обаче има и други решения, част от тях вероятно са в пъти по-добри“.

Иванова подчерта, че при всички положения ново съоръжение е необходимо.

„Всяко едно такова съоръжение е добра алтернатива на съществуващите“.

Не бива да се пренебрегва и туристическият трафик, добави тя.

„Един мост при Свищов би могъл да бъде анализиран от гледна точка на това до каква степен той би успял да "издърпа" част от трафика, поне транзитния, от Дунав мост при Русе в случай, че има подходяща прилежаща инфраструктура и транспортните разходи не биха се увеличили“.

Според Иванова е необходимо да се търсят алтернативи за облекчаване на ситуацията в момента, като част от тях включват възстановяване на фериботни връзки и откриване на нови такива в краткосрочен план, както и анализ на бъдещото развитие на транспортните коридори в Европа, Азия и най-вече на Балканите в дългосрочен.

„Търговското салдо на България с Румъния е с лек положителен превес в полза на България, двете страни си партнират изключително добре. Туристическият поток между тях е над 1 млн. души всяка година. Потенциалът за партньорство в никакъв случай не е изчерпан, но инфраструктурата определено е проблем“.

 

 

 

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие