В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Кои са основните рискове за петролните пазари?

Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, В развитие, 23.04.2019

Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Допълнително затягане и намаляване на продукцията в ключови точки като Либия и Венецуела са основните рискове пред петролните пазари. Това каза д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Иванова коментира новината от началото на седмицата, че САЩ няма да подновят изключенията за страните, които бяха освободени от американските санкции върху вноса на ирански петрол.

Решението на Вашингтон беше изненадващо на фона на затегнатата ситуация на петролните пазари. Още повече, че подобен ход предполага поскъпване на петрола, което американският президент Доналд Тръмп нееднократно е заявявал, че не иска да се случва“.

Решението на САЩ все пак доведе до ръст в цените на петрола от по 2-3%, коментира редакторът.

Само допреди по-малко от година, когато за втори път бяха наложени санкции срещу Иран, страната беше четвъртия по големина износител в рамките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). В момента износът от страната е силно ограничен, възможно е да достигне и нулеви стойности“.

Иран очаква обезценяване на валутата, повишаване на инфлацията и безработицата, посочи Иванова.

„Подобен ход на САЩ не би накарал иранската страна да седне на масата на преговори по отношение на ядрената си програма“.

Гостът коментира и ситуацията в други страни, ключови износителки на петрол.

Въпрос на време е доставките от Либия да се преустановят заради гражданска война там. Либия е страна, която се следи отблизо, тъй като тя изнася петрол основно за европейските държави“.

Още по темата

Напрежение има и във Венецуела, добави Иванова.

„Предстои и среща на ОПЕК през юни, като в тази ситуация има индикации, че Саудитска Арабия може да се окаже склонна да компенсира евентуалния петролен недостиг“.

Повече по темата вижте във видео материала.

 

 

Последни новини
Още от В развитие