В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Единствено FTSE100 не е на червено днес

Пазарен коментар на Сандра Килхоф, Bloomberg Лондон, В развитие, 23.04.2019

Виждаме разнопосочна търговия днес в Европа, като всички индекси освен FTSE100 са на червено, стартира пазарния си коментар Сандра Килхоф от Bloomberg Лондон. Stoxx 600, Dax и CAC40 се понижават с 0,2, докато FTSE е нагоре с 0,3%. Това става след подобно разнопосочно представяне на сесията в Азия, докато фючърсите по американските акции сочат към понижение.

Конкретно при акциите, следим тези на Thomas Cook, които поскъпнаха в Лондон, след като Sky съобщи, че няколко участници са пристъпили към разговор с британската туристическа компания относно възможно придобиване, уточнява анализаторът. Съобщава се, че американското дружество за частни капиталови инвестиции KKR и шведската група за изкупувания EQT Partners са сред потенциалните кандидати.

„Междувременно се разбра, че китайската Fosun International е сред първите кандидати с интерес към туристическия бизнес. Това се случва след като Thomas Cook привлече съветници от AlixPartners да работят върху балансите й и плановете й за съкращения на разходите“.

Акциите на Ahold Delhaize междувременно са надолу с над 0,4% в Амстердам, след като компанията предупреди, че оперативните маржове за годината вероятно ще са по-ниски, продължава Килхоф. Това става след 11-дневна стачка във веригата Stop & Shop в САЩ на фирмата за супермаркети.

„Акциите на Wirecard също поевтиняват на първия си борсов ден, след като германският регулатор по финансовите пазари позволи прекратяването на противоречивата си забрана на къси продажби на акциите на компанията. Акциите отчитат понижение с 3% към момента във Франкфурт“.

Енергийните акции се представят най-силно днес, благодарение на силния ръст на цените на петрола, казва анализаторът. Лекият суров петрол е нагоре с около 0,8%, до над 66 долара за барел, след като Белият дом каза, че прекратява освобождаването от санкциите върху вноса на ирански петрол, без да се съобразява с факта, че Саудитска Арабия обеща да направи така, че добивът да остане на сегашното ниво.

„При фиксираната доходност, тази по 10-год. ДЦК се понижи с 1 б.п. до 2,58%, междувременно доходността по 10-год. германски облигации е нагоре с 3 б.п. до 0,6%, а по британските 10-год. е също нагоре до около 1,22%“.

Доларът поскъпва леко с 0,1%, а еврото поевтинява леко до 1.13. Междувременно двойката лира-долар се търгува почти без промяна на нива от 1.30, отбелязва Кирхоф.

Целия анализ чуйте във видеото.

Последни новини
Още от В развитие