В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Президентските избори в Европа – във фокуса на изминалата седмица

Бойчо Попов, главен редактор на Invstor.bg, В развитие, 22.04.2019

Президентските избори в Украйна и Македония се наредиха сред основните теми, които читателите на Investor.bg следяха през изминалата седмица. Това коментира Бойчо Попов, главен редактор на Invstor.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Попов се спря на убедителната победа на комика Володимир Зеленски срещу вече бившия лидер на Украйна Петро Порошенко. Той отбеляза, че гражданите на страната за породен път са избрали предполагаемия месия, като вотът сочи и желание на украинците за по-близки отношения с Европейския съюз.

В телевизионната си поредица Зеленски изигра ролята на учител по история, който със своята антикорупционна програма почти по случайност става президент и обединява нацията. Точно на това се надяват и украинците“.

При всички положения изборът на Зеленски е ясен знак за желанието за десегрегация на политическия елит в Украйна, в който присъстват едни и същи лица през последните години, коментира още главният редактор.

Новият президент много скоро ще трябва да капсулира политическа партия около себе си, още повече, че през есента предстоят парламентарни избори в страната. Зеленски има малко време, в което трябва да достави някакви постижения и убедително да се противопостави на амбициите на Русия“.

Още по темата

Друга основна тема за седмицата бяха и президентските избори в Северна Македония, след които обаче убедителен победител няма, посочи Попов.

„Малко над 850 гласа делят кандидата на управляващата партия Стево Пендаровски и този на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска... Политическата ситуация в Северна Македония е напрегната от няколко месеца насам, след като страната беше преименувана... Предстои да видим какво ще се случи на втория тур на изборите на 5 май, като анализатори смятат, че вотът ще бъде лишен от албанското малцинство“.

Още по темата

Главният редактор коментира и трагедията в Шри Ланка, където след координирани взривове в църкви и хотели в неделята на Великден загинаха над 280 души.

Новините от последните часове са, че още няколко българи са се свързали с посолството ни в Индия, като те са настанени в хотели и са в безопасност“.

Преди около час разследващите служби на САЩ са изпратили нова информация, че може би има опасност от още последващи взривове, добави той.

Още по темата

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от В развитие