В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

При растеж от 0,5% германската икономика би отбелязала най-лошата си година от 2013 г. насам

Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, В развитие, 18.04.2019

Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Сериозно влошаване има в очакванията каква година ще има за германската икономика. Германското правителство понижи прогнозата си до растеж от 0,5%. Ако тази прогноза се сбъдне, това ще бъде най-лошата година за икономиката на Германия от 6 години насам. Това коментира Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Преди 1 година оценката за ръста на икономиката страната за 2019 г. бе за растеж от 2,1%, напомни Магдалена Иванова.

"Основният сценарий е втората половина на годината наистина да бъде по-добра от първата. Прогнозата за следваща, 2020 г., е от 1,5% растеж за Германия. Но последни данни за сектора на промишлеността и услугите през април не предвиждат подобряване на ситуацията. Автомобилостроенето продължава да страда".

Според изказване на германския министър на икономиката – Петър Алтмайер, се предвиждат повече инвестиции в образование, инфраструктура и научни проекти и разработки, спомена д-р Иванова. "Той има идея за намаляване на данъчната тежест (по отношение на корпоративния данък). Говори се за реформа относно бюрокрацията, но това засега е само намерение", допълни тя.

"Европа остава по-слабото звено в икономиката в световен мащаб. БВП на Китай е по-добър от очакваното, макар и с малко. Капиталовият пазар се подобрява, индексите са нагоре, което обнадеждава инвеститорите".

От Фед определят икономическия растеж на американската икономика от лек до умерен, по отношение на работните места – също, подчерта Магдалена Иванова. Притесненията на бизнеса са свързани с търговския конфликт САЩ-Китай, добави тя.

"Златото в момента се намира на най-ниската си стойност от края на декември 2018 г. и причината е подобряване на общата перспектива за глобалния растеж и увеличаване на риск апетита от страна на инвеститорите".

 

Последни новини
Още от В развитие