В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Мерките на Анкара за заздравяване на икономиката – напълно объркани

Халил Гюрханлъ, изследовател в Хелзинкския университет, В развитие, 18.04.2019

Трансформацията към ултрапрезидентска система в Турция беше промотирана като единствения начин да се решат проблемите на страната. Ситуацията в момента обаче доказва, че случаят не е такъв. Това каза Халил Гюрханлъ, изследовател в Хелзинкския университет, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Гюрханлъ коментира различните стратегии за съживяване на турската икономика, които финансовият министър Берат Албайрак представи, на фона на влошаващата се ситуация в страната и първата рецесия, в която тя изпадна от десетилетие.

Определено някои от подходите на Албайрак бяха нетрадиционни – например идеята за създаване на собствена агенция за измерване на кредитния рейтинг... Факт е обаче, че около 60% от икономиката на Турция зависи от вътрешното потребление, което всъщност отчита много сериозен спад, и е в основата на проблемите в страната“.

Според Гюрханлъ Турция се нуждае от структурни реформи, които да увеличат покупателната способност на гражданите и чрез стимулиране на потреблението да се заздрави икономиката.

За момента обаче разбиранията на правителството изглеждат съвсем обратни, коментира гостът.

„Последното посещение на Албайрак в САЩ не беше прието сериозно от Вашингтон и пазарите. Безработицата в Турция достига над 15% - най-слабото ниво от 2009 г. насам, бюджетният баланс е загубен... На този фон нито публичният, нито частният сектор показват, че които и да е било мерки на правителството досега са били успешни“.

Още по темата

Още по темата

 

Последни новини
Още от В развитие