В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Индустрията да се готви за по-скъп ток през втората половина на годината

Адв. Николай Кискинов, упр. съдружник във Владимиров Кискинов, „В развитие“, CHECKBOX, 17.04.2019 г.

Липсата на устойчиви цени от електропроизводителите у нас потенциално може да доведе до увеличаване на цената на ел. енергията за крайните потребители, предупреждава адв. Николай Кискинов в рубриката CHECKBOX от предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„На 16 април цената за базовата енергия средно е била 95,25 лв. за мегават час. На пиковата енергия 105,90 лв. за мегават час. А извънпиковата 84,58 лв. за мегават час. Към момента устойчиво цените вървят във високи сходни диапазони“.

Снимка на Десислав Янкулов.

Цени на електроенергията

Скоро предстои предоговаряне между търговците и производителите, но проблемът е, че аномалиите с високите цени вече не са аномалии, а са нещо обичайно. Търговците са длъжни да сключват дългосрочни договори с държавните предприятия, чиято средна цена е над 100 лв. за мегават час. Това създава предпоставки да очакваме, че цената на електричеството ще е по-висока през втората половина от годината, прогнозира Кискинов. Оказва се, че има пазарен елемент при търсенето, но не и при предлагането.

Друга важна тема от CHECKBOX са мандатите на „тримата големи“ в съдебната власт и предвижданите промени от новия правосъден министър Данаил Кирилов.

„Когато избираме важните фигури в съдебната власт е по-важно да мислим, когато ги назначаваме, а не да предвиждаме процедури за тяхното отстраняване, тъй като това ще създаде излишно напрежение в този сегмент от закона“, смята упр. партньор във Владимиров Кискинов.

Спорните промени в Закона за горивата също попадат във фокуса на рубриката, тъй като се предвижда подзаконов акт, в който да влязат голяма част от отпадналите наредби в закона от 28 януари.

„Ние трябва да следим как в новата наредба ще бъдат изпълнени изискванията към търговците на горива. В нашата правна система често виждаме как с подзаконови актове се доразвива материя, която е трябвало да се предвиди в основата на закона“.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от В развитие