В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Има ли бъдеще инициативата за общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване?

Доц. д-р Станислав Димитров - преподавател във ВУЗФ и изпълнителен директор на ЖЗК „Съгласие“, В развитие, 17.04.2019

Доц. д-р Станислав Димитров - преподавател във ВУЗФ и изпълнителен директор на ЖЗК „Съгласие“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. д-р Станислав Димитров - преподавател във ВУЗФ и изпълнителен директор на ЖЗК „Съгласие“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Общоевропейският продукт за лично пенсионно осигуряване е много добра инициатива на Европейската комисия (ЕК) и най-съществената ѝ в последните 25 години в областта на социалното и пенсионно осигуряване. Това каза доц. д-р Станислав Димитров - преподавател във ВУЗФ и изпълнителен директор на ЖЗК „Съгласие“, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Идеята на този продукт е да се създадат стандартизирани условия за допълнително пенсионно осигуряване, посочи Димитров. Причината е, че ЕК установява, че гражданите на блока не са достатъчно защитени при пенсиониране, добави той.

Държавната пенсия, конкретно за България, замества доход на лицето 45%, което е ниско. Посланието на ЕК е, че ако искаме по-високи доходи, всеки поотделно ще трябва да ги запълни“.

Гостът уточни, че инициативата на ЕК не замества т.нар. "трети стълб" на пенсионно осигуряване, който от над 25 години съществува и у нас.

„Идеята е да имаме още една допълнителна възможност. Положителното е, че ЕК отваря пазара за по-голям брой играчи и по-голямата конкуренция ще може да намали цената и разходите за клиента“.

Факторите за успех на инициативата до голяма степен зависят от уточнения, които трябва да бъдат направени от страните членки на блока, подчерта Димитров.

„Българската държава ще трябва да уточни няколко характеристики на продукта, част от които са данъчното облагане, данъчните преференции и правата на спестителите, когато започнат пенсионните плащания. Успехът му ще зависи от цялостната рамка, която ще бъде въведена“.

Видео от целия разговор вижте по-горе. 

Последни новини
Още от В развитие