В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Споразумение между Мей и Корбин трудно ще спечели подкрепата на британския парламент

Константин Фрейзър, анализатор Европейска политика в TS Lombard, В развитие, 15.04.2019

Константин Фрейзър, анализатор Европейска политика в TS. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Константин Фрейзър, анализатор Европейска политика в TS. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Позициите на британския премиер Тереза Мей и лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин, касаещи начина, по който Великобритания трябва да се раздели с Европейския съюз (ЕС), са изненадващо близки. Дори те да постигнат споразумение обаче, малко вероятно е да успеят да спечелят подкрепата за него от членовете на собствените си партии. Това каза Константин Фрейзър, анализатор Европейска политика в TS, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

Според Фрейзър сделка между Мей и Кобрин би се доближила до тази на премиера с Брюксел (която британското правителство вече многократно отхвърли), като обаче би сключвала и митнически съюз с блока.

В Консервативната партия е много трудно да се коментира подобен съюз с ЕС, докато лейбъристите оказват сериозен натиск на Корбин за свикването на втори референдум като цена на неговата подкрепа”.

Анализаторът се спря на политическите перспективи пред Великобритания.

Вероятно Кралството ще става все по-фрагментирано. Последните проучвания сочат, че традиционните партии губят подкрепата си за сметка на по-малки. Каквото и да се случи, няма да има лесно решение”.

Фрейзър коментира и предизвикателствата пред британската икономика.

Британските активи, които винаги са били активи убежище заради институционалната стабилност на Великобритания, също биха били засегнати и вероятно ще им преоценка на стойността им в следващите години".

Участие на Великобритания в европейските избори може да има изненадващ резултат, посочи още той.

“Традиционно британското общество не е толкова заинтересовано от тях, но е възможно това да се промени и да станем свидетели на изненади, тъй като именно това е най-коментираната тема напоследък в британската политика”. 

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от В развитие