В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

ЕЦБ остави вратата отворена за повишение на лихвите в началото на 2020 г.

Петър Петров, наблюдател на ФЕД и на ЕЦБ, „В развитие“, 12.04.2019 г.

Петър Петров, „В развитие“, 12.04.2019 г. Петър Петров, „В развитие“, 12.04.2019 г.

Въпреки че на последното заседание Европейската централна банка (ЕЦБ) не съобщи нищо ново, от протоколите стана ясно, че централните банкери си оставят вратата отворена за повишаване на лихвите в началото на 2020 г. При това - въпреки че пазарът очаква това да се случи по-далече във времето. Причината е, че през втората част на годината вероятно ще се наблюдава двойно по-висок ръст на икономиката на тримесечие, а това може да запази шанса за покачване на лихвата, коментира Петър Петров, наблюдател на ФЕД и ЕЦБ, за „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„От стенограмата се видя, че има участници, които са подкрепяли да се запише, че лихвите ще останат на това ниво поне до второто тримесечие на 2020 г., макар че във финалното решение пише, че ще останат на равнището до края на 2019 г.“.

Това, според Петров, значи също така, че банкерите все още се надяват на по-силно развитие на икономиката.

Гостът обърна внимание и на настоящия дебат за оценката на ефектите на отрицателните лихвени проценти върху икономиката и върху рентабилността на банките. Според него, ако в крайна сметка изводът е, че това оказва влияние и политиката не се пренася добре, ЕЦБ може да предприеме някои мерки, като диференцирани ставки по депозитното улеснение, за да не облага толкова силно банките.

Любопитен въпрос по отношение на банките в различните части на ЕС е защо финансовата политика на ЕЦБ се различава толкова към отделните държави. Ето и отговорът на Петров:

„Причината за различната финансова политика на ЕЦБ в различните държави е, че банките са в различно състояние. Процентът на лошите кредити има най-голямо влияние за това“.

Очакванията за предстоящата година са, че търсенето на кредити от банките ще бъде в размер на 800 млрд. евро, казва още анализаторът. 

„Трябва да очакваме положителни неща за европейската икономика и по-точно за външната търговия“, оптимистично прогнозира Петър Петров в края на разговора.

За да чуете целия анализ на наблюдателя на ФЕД и ЕЦБ, вижте видеото.

Последни новини
Още от В развитие