В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Русия не бива да остава в Съвета на Европа само заради приноса си към бюджета

Меглена Кунева, представител на ЕС в Съвета на Европа, В развитие, 10.04.2019

Меглена Кунева, представител на ЕС в Съвета на Европа. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Меглена Кунева, представител на ЕС в Съвета на Европа. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бюджетният разговор не е най-важният, що се касае оставането на Русия в Съвета на Европа. Това коментира Меглена Кунева, представител на ЕС в Съвета на Европа, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

От момента, в който Русия анексира Крим Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) взе решение, че лишава от право на глас руските депутати, припомни Кунева.

Русия обаче продължи членството си в Съвета на министрите. Тя плаща членския си внос 2 години, но след това обяви, че няма да продължи да го прави“.

Големият въпрос, който възникна, е, има ли право ПАСЕ да лиши от глас избрани от директен вот в националната държава парламентаристи, или трябва да се търсят някакви други санкции, коментира Кунева.

В Съвета на Европа има повече от едно мнение по въпроса – някои казват, че ПАСЕ не може да отиде против решението на народа, който е гласувал за тези свои представители... Към момента се търси решение, но то не бива да бъде нито за сметка на защитата на руските граждани, нито за сметка на това по какъвто и да е начин да се толерира анексирането на Крим“.

Кунева отбеляза, че Съветът на Европа има нужда от план, който да се справи с положението – да се намерят бюджетни източници, да се прекратят някои от програмите.

Когато става въпрос за ценности, трябва да има достатъчна смелост и честност. Критериите не могат да се снишават само заради бюджета. Той не може да бъде главен аргумент за оставането на дадена страна в Съвета на Европа“.

Гостът посочи, че началото на процеса ще бъде дадено с намаляване на персонала.

Решение все пак може да бъде намерено, важно е да не се прекъсва диалогът, но това не може да се случи за сметка на някакво отстъпление“.

 

Последни новини
Още от В развитие