В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Приемане на еврото няма да увеличи цените у нас

Екатерина Захариева, вицепремиер и външен министър на България; Стефано Балди, посланик на Италия в България; Огнян Златев, ръководител на представителството на ЕК в България; Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ);

Екатерина Захариева,  вицепремиер и външен министър на България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Екатерина Захариева, вицепремиер и външен министър на България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Опасенията, че приемането на еврото в България ще увеличи цените, са неоснователни. Това коментира вицепремиерът и външен министър на България Екатерина Захариева по време на годишната среща на Българския форум на бизнес лидерите на тема „България в еврозоната“, част от която беше излъчена в предаването „В развитие“.

Захариева посочи, че изследванията показват точно обратното – спад на инфлацията в държавите, преминали към европейската единна валута.

От 1999 г. средната инфлация в държавите в еврозоната е 1,7%... Инфлацията в последните 5 държави, които са приели еврото, е 0,7% на година, т.е тя е под средната за Европейския съюз (ЕС)“.

Захариева посочи, че България е избрала пътя за бързо изпълнение на критериите и възможно най-скоро присъединяване към еврозоната.

Неслучайно плановете на правителството са с много ясно разписани задачи. Изпълняват се с темповете, които са приети. Наистина се надяваме на позитивен отговор за ЕRМ II юли месец“.

Италианският посланик Стефано Балди заяви, че е погрешно валутният механизмът да се възприема като „чакалня“.

Трябва да се предприемат конкретни стъпки. Ако искате да имате положителен резултат, трябва да бъдете подготвени за всяка стъпка и да я осъществите ефективно“.

Ръководителят на представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев коментира, че през последните години са били направени важни стъпки, за да се договори приемането на страната ни в еврозоната.

Знаем, че силата на еврото се основава до голяма степен на факта, че то е валута, изградена върху ясни правила и стабилни институции... Приемането на еврото ще изпрати положителен сигнал за България към инвеститорите, тъй като това носи сериозни репутационни предимства“.

Според изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев не е вярно, че България е бедна и корумпирана.

„Формулата е ясна - за да имаш инвестиции, трябва да имаш предвидимост и ниски данъчни ставки. Неща, които​ ние имаме“.

Бившият вицепремиер и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин коментира, че еврозоната не е някаква константа, а е подвижна цел, която се променя и днес.

В еврозоната няма точен календар какво трябва да се промени... все още има спорове за създаване на допълнителни инструменти“.

Всички подробности вижте във видеото. 

 

 

 

 

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие