В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Транспортният сектор - с най-висок потенциал в българско-грузинските отношения

Гиорги Кобулиа - министър на икономиката на Грузия, В развитие, 05.04.2019

„България може да се превърне в портал от Грузия към Европа и от Азия към Европа. “. Това заяви Гиорги Кобулиа, грузинският министър на икономиката, по време на своето гостуване в предаването „В развитие“ с водещ Николай Кръстев.

"Вече съществува добра свързаност между двете страни през Черно море чрез товарни кораби и фериботи и потенциалът за увеличаване на интензивността им е много голям. Важно е пускането на директни полети между София и Тбилиси, които ще развият бизнес отношенията и туризма. Това ще бъде изключително важно за подпомагане и на производствения сектор. Директният полет ще отнеме около 4 часа“.

Има множество сфери, които имат голям потенциал – на първо място е транспортният сектор, посочи Кобулиа. "Знаем, че Грузия е между Азия и Европа и стратегията ни е да я превърнем в транзитен хъб и да се възползваме от северния коридор между Азия и Европа. И тук виждаме сериозен потенциал за съвместни действия с България. Други сфери, в които двете страни биха могли да си сътрудничат успешно, са интернет свързаността и увеличаването на трафика на данни, както и в производството, главно на текстил и дървени мебели", допълни той.

Според Кобулиа развиването на транспортен коридор между Азия, Кавказ и Балканите ще помогне значително за икономическото развитие. 

„Ние сме на 6-то място по отношение на улеснение на бизнеса в света. Много се гордеем, ключът към успеха е въвеждането на правна регулаторна рамка. Ние сме на 4-то място по ниски данъци, което подпомага бизнес средата. Имаме най-бързите процедури за регистриране на нова компания. Премахнахме повечето ненужни процеси за регулиране на бизнеса, което го улеснява. В момента дори отстранихме данъка върху дохода от реинвестирани доходи, което помогна значително за увеличаване на инвестициите в Грузия".

Грузинският министър на икономиката подчерта, че Грузия привлича чужди инвестиции, тъй като там е лесно да се работи, има ясни и прозрачни регулации, ниски нива на корупция, мащабен пазар. „Ако една компания е базирана в Грузия има връзки с 3 милиарда души по целия свят. 

Последни новини
Още от В развитие