В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Младежи ще обсъждат бъдещето на България в ролята на министри и журналисти

Арно Пигелер, Модел Република България 2019, В развитие, 04.04.2019

Над 70 български и чуждестранни ученици и студенти ще „влязат в обувките“ на журналисти и министри по време на 5-дневната симулация Модел Република България 2019, която ще се проведе през втората половина на април в Американския университет в Благоевград. Това каза Арно Пигелер, Модел Република България 2019, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

По думите на Пигелер това е нова концепция за България, но в чужбина е доста разпространена. У нас събитието се провежда за втори път, като през 2018 г. в него са взели участие около 50 младежи, добави той.

„Идеята е да ангажираме участниците лично с нашите казуси. Тази година темата е глобална - Развитието на България в рамките на света. Искаме да видим какво мислят младите хора. Те да решават проблеми по начина, по който действително се решават – чрез политика, чрез конфликта между политика и журналистика“.

Преди да започне истинската симулация участниците ще преминат през обучение, за да могат адекватно да влязат в ролята на депутати и министри, отбеляза още организаторът на събитието.

Не е лесно да станеш веднага народен представител и да разбираш от всичко, за да решаваш важни проблеми. Затова отделяме много време на нашите обучения“.

Според госта страната ни е доста подценявана.

България има голям потенциал, свидетели сме на много позитивни тенденции в бизнеса например. Младите хора трябва да оценят това и да разгърнат тези ѝ възможности“.

Процесът по време на симулацията не е дирижиран и няма опорни точки, около които да се движи дебатът, отбеляза още Пигелер.

Журналистите имат ролята да насочват дебата в посока, която да е интересна и важна за гражданите“.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от В развитие