В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Водещ дипломат: Изборите в Турция сложиха край на ислямисткото управление

Георги Димов – бивш ген. Консул в Одрин, Република Турция, „В развитие“, 01.04.2019 г.

Официалните резултати след местния вот в Турция определиха, че партията на президента Реджеп Ердоган губи двата най-големи града в страната – Анкара и Истанбул

„С тези избори се слага край на четвъртвековното управление на Анкара и на Истанбул от откровено ислямистки формации в и предишната Партия на благоденствието на доайена на турските ислямисти и бивш министър-председател Неджметин Ербакан, в чиято листа през 1994 г. сегашният президент Реджеп Тайип Ердоган спечели изборите и стана кмет на Истанбул до 1999 г“.

 Това мнение изказа в интервю за предаването "В развитие" с водещ Николай Кръстев бившият ген. консул на България в Одрин Георги Димов.

Един от водещите ни дипломати изрази сериозните си опасения, че югоизточната ни съседка се намира в много тежко икономическо и политическо състояние.

„Ако тръгнем от макроравнище, за миналата година по официални данни турският ръст е 2.6%, което е на най-ниското ниво за последните 10 г. За тази година Организацията за икономическо сътрудничество и развитие предвижда, че не само че няма да има ръст, а ще има спад с 1.8%. В продължение на две последователни тримесечия има спад в националния доход, което по презумпция значи, че страната е влязла в рецесия. Последните становища на Международния валутен фонд и авторитетни икономисти е, че Турция се намира в дълбока криза. Инфлацията е над 20%, за хранителни и селскостопански стоки е над 30%. Младежката безработица е близо 25%. От септември миналата година досега турците са превърнали във валута 18 млрд. долара. За последните 45 дни на тази година спестяванията на турски граждани и фирми са нараснали от близо 161 на 170 млрд. долара. В момента над 49% от спестяванията на турци в турски банки са във валута. Това показва, че нищо не върви и всеки се застрахова и бяга от лирата, което допълнително нанася удар върху нея“.

Последни новини
Още от В развитие