В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Потенциалът на актюерската професия в България

Татяна Битунска, председател на Българско актюерско дружество, В развитие, 29.03.2019

Актюерската професия е една от малко познатите извън финансовия сектор. Във финансовия сектор тя има своята съществена роля и място. Това каза Татяна Битунска, председател на Българско актюерско дружество, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Актюерите се оприличават като финансови архитекти в бранша, тъй като те трябва да съберат в своите теоретични модели много елементи и изисквания от практическия бизнес. Ролята на актюера е да направи теоретичната връзка между нуждите на бизнеса и практическата реализация, така че интересът на крайния потребител да бъде максимално защитен".

Актюерите трябва да са добре информирани за правната уредба и финансовите специфики на конкретния бизнес, коментира тя.

„С работата си се опитваме да защитим интереса на потребителите. Целта на актюера е да са защитени интересите на акционерите, които стоят зад конкретния бизнес, да са удовлетворени очакванията на потребителите и на пазара да има надежден продукт, за който могат да се предвидят всички нежелани последици“.

Членовете на Българското актюерско дружество са около 80, заяви Битунска.

„Повече от половината членове са квалифицирани, имаме и асоциирани членове, като по голямата част от тях в момента преминават през квалификационната образователна програма за актюери. Европейската актюерска асоциация обхваща общо 36 асоциации в Европа, чиито членове са над 24 хил. души".

Повечето млади хора се насочват към IT сектора, където могат почти моментално да се реализират, докато при актюерската професия ситуацията е различна, обясни тя.

„За да премине квалификационната програма за актюер, един млад специалист трябва да предвиди между 3 и 4 години. Това са 13 дисциплини, които изискват овладяването на сериозен математически апарат“.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от В развитие