В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Транспортният сектор би подкрепил пакет Мобилност, но не в този вид

Ани Александрова, мениджър "Човешки ресурси" в Transpress, В развитие, 27.03.2019

Ани Александрова, мениджър "Човешки ресурси" в Transpress. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ани Александрова, мениджър "Човешки ресурси" в Transpress. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Транспортните компании не са против приемането на пакет „Мобилност 1“ на френския президент Еманюел Макрон като цяло, а против приемането му в настоящия му вид заради дискриминацията на източноевропейските компании, която той предвижда. Това каза Ани Александрова, мениджър "Човешки ресурси" в Transpress, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Основната позиция на превозвачите подкрепя гласуването и приемането на един закон, който да дава равнопоставени права на фирмите от Западна и Източна Европа, както и на служителите, полагащи труд в тях“.

Според Александрова конкурентоспособността на компаниите от Източна Европа се обуславя основно от наличието на обучени кадри в тях и знанието как по най-добър начин да се изпълнява транспортната дейност.

Приемането на заложените промени в този вид на пакет „Мобилност“ ще значи напускането на много капитал и ресурс от страните от Източна Европа и пренасочването им към страни като Германия, Италия и Франция, където да реорганизират дейността си“.

Малките компании няма да имат възможността и финансовия ресурс да променят дейността си по този начин, добави гостът.

Според нея едно от основните противоречия на законопроекта се състои във факта, че той е обявяван в подкрепа на превозвачите, а предвидените в него мерки не го доказват.

„При извършването на 45-часовата почивка шофьорът следва да остави транспортното средство и стоката на охраняем паркинг и да нощува в хотел. Според Конвенцията за договора за международен автомобилен превоз на стоки (CMR) шофьорът обаче е задължен да отговаря за стоката. Още повече, че няма достатъчно охранявми паркинги“.

Идеята камионът да се връща на всеки 4 седмици в страната на регистрация също не е в подкрепа на шофьорите, подчерта Александрова.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Още по темата

Още по темата

 

Последни новини
Още от В развитие