В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Притесненията за рецесия в САЩ се засилват

Мартин Митренцев, форекс анализатор, В развитие, 27.03.2019

Притесненията за потенциална рецесия в САЩ отново се появиха в края на миналата седмица заради тона на Федералния резерв и обърнатата крива на доходността между краткосрочните и дългосрочните облигации в страната, което исторически винаги е водило до рецесия. Това каза Мартин Митренцев, форекс анализатор, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Доходността по тримесечните облигации надхвърли тази на 10-годишните облигации. Доходността на краткосрочните облигации е по-ниска от тази на дългосрочните при нормална крива на доходността, тъй като инвеститорите очакват по-ниска възвращаемост, когато парите са им обвързани за по-кратък период от време".

Той говори и за ситуацията в Нова Зеландия.

"Централната банка на Нова Зеландия се присъедини към общата тенденция за отдалечаване от високите лихвени проценти. Финансовата институция даде индикации, че на следващото ѝ заседание ще видим понижение на основния лихвен процент".

Това доведе до най-сериозното поевтиняване на новозеландския долар от последните 7 седмици. Цената стигна до 0.67 щатски долара за новозеландски долар, заяви Митренцев.

"Цената на 10-годишните държавни облигации се повиши, което сведе доходността им до най-ниските нива в историята".

Митренцев коментира решенията на Европейската централна банка.

"Президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че увеличението на основния лихвен процент може да се забави. Инвеститорите са свикнали на предпазливия тон на Драги и никой не очаква нещо различно".

През последните 8 години Драги не е покачил лихвите нито веднъж, допълни гостът.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от В развитие