В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Какви са перспективите пред българските производители на вино?

Галина Нифору, председател на Българската асоциация на износителите на вино, В развитие, 27.03.2019

След 2000 г. се засадиха много нови лозя, избите са много добре оборудвани, имаме чудесни специалисти, но представянето на българските вина на международните пазари не е много добро. Това каза Галина Нифору, председател на Българската асоциация на износителите на вино, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Големият успех е, че на Националната конференция на българските производителите на вино присъстваха абсолютно всички изби, които произвеждат около 90% от виното в България. Всички са за изграждането на Национален винен маркетинг борд. Така работят повечето винопроизводители в редица страни".

Без синергията между туризма, земеделието и икономиката българското вино няма да може да се изгради и да заеме мястото, което му се полага. Мисля, че имаме подкрепата от държавата, заяви тя. 

"Има предложение една стотинка от произведен литър вино да бъде отделяна от всяка изба във фонд. Държавата трябва да следи за качеството на виното".

До 2 месеца ще създадем работна група и ще се започне конструктивна дискусия, като трябва да се определят хората, които биха се заели с организационната част. След това отново ще имаме дискусии на държавно ниво, коментира Нифору.

"България трябва да се насочи към пазари, които са сред най-важните в света. Това са САЩ, Япония и Китай".

Във видео материала може да проследите целия разговор.

Последни новини
Още от В развитие