В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Държавата ще подхожда индивидуално към развитието на регионите

Деница Николова - зам.-министър на регионалното развитие, В развитие, 26.03.2019

Дисбалансите между регионите у нас продължават да съществуват и се увеличават от гледна точка на развитие. Промените в Оперативната програма за регионално и градско развитие в новия програмен период след 2020 г., както и новите регламенти на Европейската комисия, създават предпоставки за по-фокусираното третиране на районите. Това каза Деница Николова - зам.-министър на регионалното развитие, в предаването „В развитие“ с водещ Живка Попатанасова.

Регионите вече ще трябва да бъдат определяни спрямо техните специфики и въз основа на тях да се търси конкретна инвестиционна политика, чийто фокус да е икономическото развитие и повишаването на качеството на живот. Така се цели задържането на хората и в по-малките населени места за сметка на концентрацията на хора в големите градове“.

Гостът посочи, че има необходимост на територията на страната да бъдат създадени между 7 и 10 индустриални зони.

В момента се правят необходимите анализи на ниво Министерство на икономиката и Министерски съвет, въз основа на които ще бъдат определени съответните територии, на които да се разположат тези индустриални зони“.

Създаването на зоните не е единственият предвиден метод за развитието на районите, отбеляза Николова.

Трябва да говорим за мерки, за иновации, за дигитализация, за сферата на туризма, защото именно той е един основен сектор, който допринася за постигането на икономическо развитие“.

Гостът подчерта важността на балансираната политика. 

Винаги трябва да се търсят балансираните политики. Целенасочено влагане само на една конкретна територия категорично води до негативи аспекти за останалата част. Ако финансирането към Северозападна България може да бъде върху свързаността, то трябва да подкрепим квалификацията на човешки ресурси и да изградим предпоставките за инвестиционен климат в Югозападна България“.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от В развитие