В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Социалните медии срещу фалшивите новини: Ясна ли е границата между защитата и цензурата?

Илия Темелков, технологичен журналист, В развитие, 25.03.2019

Борбата на технологичните гиганти срещу фалшивите факти в контекста на предстоящите европейските избори е по-скоро на локално ниво и е насочена към това да се знае много ясно откъде идва информацията. Колкото до филтрирането на съдържание - тук се навлиза в една друга сфера на потенциална цензура и ограничаване на свободата на словото. Това каза Илия Темелков, технологичен журналист, в предаването „В развитие“ с водещ Живка Попатанасова.

Тези компании като цяло се опитват да бъдат възприемани като платформа, в която потребителите да споделят информация – лична, публична и пр... Не е ясно обаче кой би трябвало да следи съдържанието - властите или самите те... Все пак би било много неудачно ако например Facebook решава какво да се споделя, тъй като така ще се даде власт на един бизнес, която е неподходящо той да притежава“.

Според Темелков компаниите се оказват неподготвени за подобни проблеми заради огромния им растеж.

Реално няма решения и конкретни стъпки, с които да се справим с този въпрос“.

Една от големите теми, които се обсъждат генерално в политическия и технологичния свят, е медийната грамотност на потребителите, подчерта Темелков.

Добре е да се прави разлика между информация, която е мнение, и такава, която е факт“.

Според госта преценката коя от платформите се използва с по-голямо доверие е субективна. Facebook например не се грижи толкова за наличието на фалшиви новини в мрежата, колкото за притеснително съдържание, добави той.

Повечето компании използват някаква форма на изкуствен интелект, но със сигурност човешката намеса все още е доста важна".

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от В развитие