В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Изчерпа ли ролята си Общността на независимите държави?

Любомир Кючуков, Институт за икономика и международни отношения, В развитие, 22.03.2019

Любомир Кючуков, Институт за икономика и международни отношения. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Любомир Кючуков, Институт за икономика и международни отношения. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Общността на независимите държави (ОНД) беше създадена като структура на прехода, която да позволи разпадът на СССР да не доведе до много съществени трусове. Към днешна дата обаче тя постепенно губи своето значение. Това каза Любомир Кючуков, Институт за икономика и международни отношения, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Един от ключовите елементи при създаването на ОНД беше контролът върху ядреното оръжие. Той беше приветстван от всички държави, включително и от Запада, защото гарантираше световната сигурност“.

Кючуков отбеляза, че разпадането на Съветския съюз е един от процесите, предизвикали най-сериозни геополитически трусове, тъй като се е оказал предвестник на разпадането на цялата т.нар. „социалистическа система“.

Процесът не беше никак лесен. Краят на едно такова общо икономическо, политическо и културно обединение е свързан винаги със силна доза последващ национализъм... Трябва да отбележим, че независимо от всички трусове, разделянето на СССР премина безкръвно. Един от основните елементи за това беше наличието на ОНД“.

Според госта малко коментирана тема е как всъщност разпадът се е отразил на гражданите, не само на самите държави.

Политиката на Русия не помогна на руското население в останалите страни. Тя до голяма степен го противопостави и се изолира от съответните общества и правителства“.

Към момента страните от бившия СССР са по-скоро насочени към по-широки съюзи, отбеляза експертът.

На даден етап всички държави се опитаха да запазят икономическите си връзки. Цялата структура предполагаше продължаването, поне за известно време, на тези отношения. В последствие целта стана да се запазят пазарите“.

Според Кючуков запазването на добри отношения с Русия е в интерес на всички страни. Политиката на Москва обаче често е доминираща и ги принуждава да правят избор между добрите отношения с Русия или с Европейския съюз (ЕС) например, което създава международно напрежение, отбеляза той.

Очаква се все пак бившите съветски републики да започнат да се ориентират към по-широки сътрудничества, включително с ЕС и азиатските страни... Най-логично е да се изградят нови структури на база на волевите решения на отделните държави за участие в нов вид партньорства“.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от В развитие