В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Европейските капиталовите пазари не са достатъчно интегрирани

Карел Лану, главен изпълнителен директор на Центъра за европейски политически изследвания, В развитие, 22.03.2019

Карел Лану, главен изпълнителен директор на Центъра за европейски политически изследвания. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Карел Лану, главен изпълнителен директор на Центъра за европейски политически изследвания. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Имаме да извървим дълъг път по отношение на гладкото функциониране на Съюза на капиталовите пазари. Европейският пазар дава вид на много фрагментиран, макар да зависи от ъгъла, от който това се поглежда. Това коментира Карел Лану, главен изпълнителен директор на Центъра за европейски политически изследвания, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

От една страна, пазарите са доста интегрирани, но от гледна точка на търговията на дребно перспективата е много различна, уточни Карел Лану. "В рамките на националните пазари всъщност е много трудно да се инвестира в определени облигации, защото банките не ги предлагат. Съответно портфолиото ви не може да е особено диверсифицирано. Би било скъпо да инвестират в продукт от друга страна. От европейска гледна точка пазарите не са достатъчно интегрирани", допълни той.

"Капиталови пазари в Западна Европа всъщност са по-интегрирани от тези в Източна Европа. През последните 25 г. се работи в посока интегриране на всички европейски пазари. Това започна през 1992 г. с единния европейски пазар. Предприемаха се различни пакети мерки през различните години. Към днешна дата сме отбелязали напредък от гледна точка на ритейла. Таксите при инвестиции в някои активи в Европа са много по-високи от тези в Сащ".

Сащ разполагат с обща инфраструктура за клиринг и сетълмент, докато в Европа те са много повече, посочи гостът. Инструментите за клиринг и сетълмент на сделки изискват доста средства, допълни той.

"Данъците са една основните причини пазарите да бъдат фрагментирани".

Мерките срещу прането на пари в рамките на капиталовите пазари са сериозен и задълбочен от дигитализацията проблем, каза Лану. "Нямаме представа как постъпват трансферите. В тази сфера има прекалено много надзорни органи, които не си сътрудничат достатъчно. Различни агенции биха могли да се възползват от пропуските в тези системи. Не мисля, че засега имаме ефективни мерки срещу това. От ЕЦБ казват, че това не е тяхна отговорност", подчерта той.

"Русия няма проблем да подрива финансовата система на ЕС и да търси слабите ѝ места, за да се възползва от тях. Това са пари, свързани с престъпни схеми, при които не са обявени данъци или са финансирани терористични организации, закупувани са оръжия".

Очаквайте видео материал с целия разговор.

Последни новини
Още от В развитие