В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Решенията на Фед и централните банки в Европа

Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, В развитие, 21.03.2019

Федералният резерв излезе с решение късно снощи, че запазва лихвите без промяна. Също така централната банка уточни, че до края на 2019 г. няма да се очаква друго повишение на лихвите. Това каза д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Друга ключова новина е, че ще има забавяне на разпродажбите на облигации от май и спиране през септември. Това доведе до понижение на прогнозите на Фед за инфлацията и БВП. Очаква се леко забавяне на пазара на труда, което да доведе до ръст на безработицата до 3.7%".

Тя коментира и влиянието от политиката на Европейската централна банка върху Швейцарската централна банка.

„Швейцарската централна банка запази рекордно ниските си лихви. Сред причините са ефектът от Brexit и търговското напрежение в световен мащаб. От Швейцарската централна банка поясниха, че се стремят да предпазят франка от поскъпване“.

За тях е важно швейцарският франк да бъде поддържан на стабилни нива, за да не влияе негативно на износа, заяви Иванова.

Норвежката централна банка повиши лихвите за втори път от септември, отбеляза тя.

"Причината е, че норвежката икономика се справя много по-добре от повечето държави. Това може да се обясни с поскъпването на петрола, тъй като страната е много голям износител на петрол".

Във видео материала може да проследите целия разговор.

Последни новини
Още от В развитие