В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Отлагане на Brexit до 30 юни няма да повлияе на европейските избори

Доц. д-р Иван Стойнев, преподавател по право на ЕС, В развитие, 21.03.2019

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Отлагане на раздялата между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) до 30 юни няма да повлияе на европейските избори през май. Ако Кралството е част от блока, то ще има ангажимент да организира избори и да излъчи представители в Европейския парламент (ЕП). Раздяла между Великобритания и блока по-късно просто би намалила числения състав на парламента. Това каза доц. д-р Иван Стойневпреподавател по право на ЕС, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова

Според госта сценарият за раздяла без сделка между Кралството и блока все още не е изключен, имайки предвид, че няколко дни преди настоящия краен срок за процеса британските депутати не са ратифицирали споразумението на премиера Тереза Мей и Брюксел. 

"Рискът от „твърд“ Brexit остава съществен, вероятно обаче все пак ще надделее здравият политически разум".

Стойнев коментира, че формално право на Кралството е да иска отлагането на процеса, като обаче член 50, който урежда раздялата между страна членка и блока, не предвижда с колко време срокът може да бъде удължен.

Въпросът вероятно ще бъде обсъден по време на настоящата среща на върха на ЕС в Брюксел, но окончателно решение може би ще има следващата седмица“.

Експертът отбеляза, че към момента все още действа предходната многогодишна финансова рамка на ЕС, така че напускането на Великобритания не би трябвало съществено да повлияе и на бюджета на блока.

През декември обаче трябва да се изготви новата многогодишна финансова рамка. Това значи, че ако Brexit се забави след 30-ти юни, Великобритания би следвало да изпълни договорните си отношения към блока, касаещи и бюджета“.

Във видео материала вижте целия разговор. 

Последни новини
Още от В развитие