В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Поевтиняване на паунда след развоя по Брекзит и волатилни пазари преди заседанието на Фед

Мартин Митренцев, форекс анализатор, В развитие, 20.03.2019

Мартин Митренцев, форекс анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мартин Митренцев, форекс анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Веднага след внесеното искане за отлагане на Брекзит паундът поевтиня. Двойката паунд-долар се измерваше с около 90 пипса. От ЕК не искат Великобритания да взима участие на евроизборите на 23 май. Единственият вариант тя да напусне Европейския съюз до 23 май е или чрез моментната сделка на Мей, която бе отхвърлена, или без сделка. Последва лека корекция в цената на паунда. Това отлагане сигнализира, че не се очакват огромни движения в този аспект. Това коментира Мартин Митренцев, форекс анализатор, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Най-благоприятното развитие за паунда ще е нова сделка, която да удовлетвори исканията на Великобритания по отношения на ирландската граница, отбеляза Митренцев. "Тогава може да видим вариант от 1.4 за GBPUSD. Оптимизмът подкрепя британските пари", подчерта той.

"Не се очаква Централната банка на САЩ да направи промени относно основния лихвен процент. Почти сигурно е, че ще остане на нива от 2,5%. Пресконференцията след решението на Федералния резерв (Фед) може да доведе до волатилност. Доларовият индекс отчете спад. Причината са появилите се новини за разминаванията в търговските преговори вчера. Очакванията са да бъде постигната сделка до края на април. Пазарите са волатилни преди срещата".

Причината за ръста в цената петрола са продължаващите ограничения в производството от страна на ОПЕК, както и санкциите на САЩ спрямо Венецуела и Иран, спомена анализаторът. "Днес наблюдаваме спад от 10 млн. барела спрямо предната седмица. Това бе отчетено от пазарите и цената се покачи с около долар и половина в рамките на близо 30 минути. В момента нивата са малко под 60 долара. В дългосрочен план не можем да очакваме значително покачване. Има свръхпредлагане на петрол, а втората причина е забавянето на световната икономика", допълни Мартин Митренцев.

 

Последни новини
Още от В развитие