В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Трите предизвикателства пред Фед

Петър Петров, наблюдател на Фед и ЕЦБ, В развитие, 19.03.2019

Петър Петров, наблюдател на Фед и ЕЦБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Петър Петров, наблюдател на Фед и ЕЦБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Важни въпроси пред председателя на Федералния резерв (Фед) Джером Пауъл, които ще са поставени след заседанието на FOMC утре, са свързани с един бъдещ отворен дебат, в който ще се включат много заинтересовани групи. Първия въпрос касае стратегията на Фед и по-точно дали тя може да постигне целите си за инфлация и безработица при следващата криза спрямо настоящата политическа рамка. Това коментира Петър Петров, наблюдател на Фед и ЕЦБ, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Другият въпрос е относно инструментите за постигането на тази цел, посочи наблюдателят на Фед. "Третият въпрос засяга ефективната комуникация. Фед е независима банка и от нея се очаква да бъде прозрачна и отворена, затова тя споделя тези въпроси с широк кръг публичност", допълни той.

"Стратегии като повишаване на инфлационната цел са на дневен ред. Въпросните стратегии целят компенсиране на предишни недостатъци. Например една бъдеще висока инфлация ще компенсира недостига ѝ. Има вариант за компенсиране на недостига на лихвени проценти, като държат лихвите ниски за по-дълго време, без да го обявяват за определен интервал от време".

Фед най-вероятно ще вземе решение през 2020 г. да бъде обявена рамката, разкри Петър Петров.

"Входящите данни за американската икономика за първото тримесечие отчитат ръст от порядъка на 1%. Възможно е да се обяви кога спира нормализирането на баланса и да се поднови рефинансирането. Ще се преценят по-лесно нивата на резервите".

Вижте видео материала с целия разговор.

Последни новини
Още от В развитие