В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Ще създадат ли Deutsche Bank и Commerzbank третата по големина банка в Европа?

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, В развитие, 18.03.2019

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Спекулациите за възможното сливане между Deutsche Bank и Commerzbank се превърнаха в нещо почти сигурно през уикенда, защото и двете банки обявиха началото на преговорите помежду си. Едната говори за  „възможно сливане“, а другата - за „стратегически опции“, но зад тези красиви думи се крие един възможен модел – Deutsche Bank ще придобие Commerzbank, по-голямата банка поглъща по-малката. Това каза Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Попов отбеляза, че при всички случаи сливането между банките ще бъде сложен процес.

Със сигурност Бордовете на директорите и на двете банки ще погледнат доста критично към финансовите резултати на конкурентите, и двете дружества имат и известни рискови книжа. Още повече - ако се иска новата банка да бъде устойчива в дългосрочен план, ще са необходими масови съкращения, а синдикатите и работническите съюзи в Германия се обявиха против тях още преди началото на преговорите да стане официално факт“.

Главният редактор отбеляза, че от решаващо значение за бъдещо споразумение ще бъде ролята на държавата, защото Германия притежава сериозен дял в Commerzbank – 15% от акциите на дружеството.

Споразумение между Deutsche Bank и Commerzbank ще създаде третата най-голяма банка в Европа“.

Друга тема, на която Попов се спря е предстоящата раздяла между Великобритания и Европейския съюз (ЕС), насрочена за 29-ти март и оставаща все още без яснота за начина, по който ще протече.

Главният редактор коментира авторския материал на премиера Тереза Мей за в. Sunday Telegraph.

„В неделя Мей заплаши, че може да откаже да се бори за систематичен Brexit, ако разбунтувалите се тори не подкрепят споразумението ѝ с Брюксел от 3-тия опит“.

Още по темата

Попов отбеляза, че в четвъртък (21 март) предстои среща на върха на ЕС.

„Лидерите на страните членки на блока посочиха, че биха дали единодушното си съгласие за удължаване на процеса при положение, че Лондон одобри сделката на Мей преди това. Премиерът пък заплаши, че липса на сделка до този момент може да даде началото на нови преговори с ЕС за Brexit... Така процесът отново се оказа в един затворен цикъл, който няма изход“.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от В развитие