В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Отлагане на Brexit и предсрочни избори в Кралството - единствените варианти за Мей

Йордан Агов, анализатор в Демократична България, В развитие, 15.03.2019

Йордан Агов, анализатор в Демократична България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Йордан Агов, анализатор в Демократична България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Референдумът за напускане на Европейския съюз (ЕС) във Великобритания от 2016 г. беше последван от избори, които дадоха мандат да се изпълни Brexit както е възможно. Оказа се, че волята на избирателите всъщност е неизпълнима. Удължаването на срока до Brexit и свикването на предсрочни парламентарни избори в Кралството остават единствените възможни варианти за премиера Тереза Мей. Това каза Йордан Агов, анализатор в Демократична България, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„За 2-те години след референдума самите избиратели в Кралството научиха много повече за това какво всъщност означава ЕС. Страшно много хора, включително бизнес представители, не бяха помислили за това какви ще са последиците от Brexit за тях“.

Според Агов резултатите от гласуванията в британския парламент тази седмица – за сделката на Мей и Брюксел, за Brexit без споразумение, за отлагане на процеса и нов референдум, сочат, че депутатите са дали гласа си според личните си убеждения, а не по партийна линия.

„Първият вот [за споразумението на Мей и Брюксел] беше най-категоричен, защото той беше първата стъпка към удължаването на срока за Brexit или провеждането на втори референдум“.

Гласуването за повторно допитване до британците беше по-скоро показно, че темата ще бъде част от дневния ред на парламента оттук нататък, отбеляза Агов.

“Парламентът боксува, защото не може да защити едновременно националния интерес и волята на избирателите... Това показва, че решението за напускане е неправилно“.

Според госта удължаването на срока до Brexit ще бъде прието от европейските лидери следващата седмица.

„Премиерът Тереза Мей настоява за къс период, което не е много смислено, докато председателят на Европейския съвет Доналд Туск предлага една година. Вероятно срокът ще е някъде по средата“.

Единственият изход за Мей след това ще е в стартирането на нов тип преговори – с британските политици, с бизнес представителите, с различни организации в Кралството, и свикването на предсрочни избори след тях.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от В развитие