В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Какво показа докладът за отношенията на ЕС с Турция?

Николай Кръстев, Bloomberg TV Bulgaria, В развитие, 13.03.2019

Николай Кръстев, Bloomberg TV Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Николай Кръстев, Bloomberg TV Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Еврокомисарят Йоханес Хан подчерта в Европейския парламент (ЕП), че Турция ще остане съседен стратегически партньор на Европейския съюз (ЕС) и че трябва да се работи много сериозно в тази посока. В същото време в страната честността на съда е поставена под въпрос и човешките права са застрашени, заяви Хан. Това каза Николай Кръстев, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Хан говори и за ролята на медиите, които са ограничавани в Турция, разказа той.

„Това показва, че Европа следи внимателно процесите в Турция и отчита всяка една от динамиките, които наблюдаваме в отношенията между Брюксел и Анкара. ЕП коментира, че се наблюдава ограничение на гражданските права в страната“.

Европейската народна партия (ЕНП) подкрепи запазването на диалога с Турция, коментира Кръстев.

„ПЕС се обяви за спирането преговорите за присъединяването на Турция в ЕС. Аргументите на формацията са, че се наблюдават остри проблеми в страната, вътрешни конфликти, ограничава се гражданското общество и медиите. Остава и проблемът с акредитацията на чуждестранните кореспонденти, които работят в Турция“.

Докладът е важен, тъй като той показва накъде тръгват отношенията между Брюксел и Анкара, отбеляза Кръстев.

Във видео материала може да проследите целия разговор.

Последни новини
Още от В развитие