В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

В очакване на развоя по Brexit: Настъпи оптимизъм на азиатските и европейските пазари

Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, 12.03.2019

Настъпва оптимизъм на пазарите. Европейските тази сутрин, и азиатските реагираха с ръстове на фона на последната развръзка около Брекзит и договореното ново споразумение късно снощи между британския премиер Тереза Мей и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Това коментира д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Погледите се насочват към това, което ще се случи довечера. На валутните пазари паундът поскъпва сериозно спрямо еврото и долара благодарение на оптимизма, че няма да се стигне до Брекзит без сделка. 1,1% е ръстът на паунда спрямо долара в днешния ден, около 1% бе ръстът и вчера".

Само от началото на годината лирата е поскъпнала спрямо долара с 3,7% и с 5,5% спрямо еврото, уточни Магдалена Иванова. "Пазарите са наистина оптимистични. Тези ръстове се дължат на нарастващите очаквания за положителна развръзка по отношение на излизането на Великобритания от ЕС. Предстои да видим дали споразумението ще бъде одобрено. Ако то бъде отхвърлено, ще последва ново гласуване дали Великобритания ще напусне със или без сделка, и след това е третото гласуване за отлагане на Брекзит, което според анализаторите е най-възможният сценарий", добави д-р Иванова.

"Валутните анализатори имат две прогнози след това, което ще се случи довечера – спад или ръст на лирата. Най-вероятно посоката ще е отлагане на Брекзит, което е равносилно на продължаваща несигурност".

Имаме поредна порция негативни новини от макроикономическите данни на Германия, посочи Магдалена Иванова. "Производственият сектор на Германия продължава да страда от ситуацията в цял свят заради експортно ориентираната икономика на страната. Спадът е в производствените поръчки и в промишленото производство", спомена още тя.

 

Последни новини
Още от В развитие