В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

PSD2 ще разшири каналите за достъп до клиентите на банките

Иван Велков, Директор "Развитие на продукти и услуги" в БОРИКА, В развитие, 12.03.2019

Стремежът на Директивата за платежните услуги PSD2 е да отвори интернет каналите за достъп до банките, за да може и други играчи да предоставят възможност за обслужване клиентите на банките, коментира Иван Велков, Директор "Развитие на продукти и услуги" в БОРИКА, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

По повод въвеждането на Директивата за платежните услуги гостът заяви, че на 14 март банките трябва да публикуват своите тестови среди така, че да могат доставчиците на платежни услуги да започнат развитието на своите системи. "Директивата трябва да влезе в сила на 14 септември. В това тестово поле банките следва да са публикували описанията на своите услуги и да са дали възможност на доставчиците да експериментират със средите. Апитата са услугите, които банките публикуват, за да могат външните доставчици да достъпват до сметките на клиенти с цел да се инициират плащания или да получават състоянията по сметките", допълни Иван Велков.

Още по темата

Бистра е първата инициатива, която Борика започна със съдействието на Асоциацията на банките в България, съобщи Велков. "Създаде се група със стандарт за тези услуги и с цел да се улесни животът на банките и ползвателите на апитата. Тази ситуация е печеливша за всички на пазара", поясни още той.

"Не очаквам революция в разплащанията. Всичко зависи от клиента. Сега банките у нас се стремят да удовлетворяват желанията на клиентите. Със сигурност ще има нови доставчици на платежни услуги, но те само ще помогнат на банките да се развият, както и на клиентите. Пазарът в България е предпазлив към новостите в този аспект".

В последната година в Борика се разработват два чисто нови продукта, отбеляза гостът. Имаме сериозни инициатива в картовата област, разкри той.

 

Последни новини
Още от В развитие