В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Липсата на споразумение със Северна Корея може да влоши отношенията на Вашингтон със Сеул

Мариана Трифонова, ст. анализатор в Институт за икономическа политика, В развитие, 08.03.2019

Трудно е да бъдем оптимисти и да твърдим, че скоро ще се стигне до подписването на споразумение между САЩ и Северна Корея. Важно е и как Южна Корея ще реагира на липсата на прогрес. Той може да значи разрив в отношенията между Вашингтон и Сеул по отношение на Пхенян. Това каза Мариана Трифонова, ст. анализатор в Институт за икономическа политика, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Винаги в отношенията между САЩ и Южна Корея като съюзници е съществувало напрежение, че САЩ ще поставят ядрената заплаха и разрешаването ѝ на първо място, докато Южна Корея е по-склонна да търси и други канали за мирно разрешаване на конфликтите“.

Според Трифонова безрезултатната втора среща на американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун донякъде е била предвидима още след първите им разговори през 2018 г.

„В общото съобщение след първата среща между Тръмп и Ким имаше един голям пропуск и това е начинът, по който се дефинира ядреното разоръжаване“.

Още по темата

Още по темата

Гостът отбеляза, че втората среща САЩ-Северна Корея донякъде е била прибързана.

„Индикациите при предварителните разговори на експертно ниво бяха, че няма сигнал за постигане на съгласие по точките на едно бъдещо споразумение... Може би Северна Корея се надяваше, че сделка все пак би могла да се постигне по време на срещата между двамата лидери“.

Гледайте видео материал с целия разговор. 

Последни новини
Още от В развитие