В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Китай заля с негативни данни пазарите, а ЕЦБ намали очакванията за БВП

Д-р Магдалена Иванова, редактор Форекс в Investor.bg, В развитие, 08.02019

Лихвите остават без промяна за по-дълго време, до края на 2019 г.,  реши на вчерашното си заседание ЕЦБ. Управителят на ЕЦБ Марио Драги каза по време на пресконференцията, че има членове на управителния съвет, които са настоявали за даване на насоки за задържане на лихвите до март 2020 г. Другото решение, което беше взето, е за нов кръг от евтино финансиране за банките, което ще започне от септември тази година. Това е първо финансиране от 2016 г. насам. Това каза в коментара си за заседанието на ЕЦБ и отражението на решенията върху пазарите д-р Магдалена Иванова, редактор Форекс в Investor.bg, в предаването "В развитие", с водещ Светозар Димитров.

„Марио Драги промени езика си и прогнозите на ЕЦБ са ревизирани по отношение на БВП и по отношение на инфлацията за следващата година. Според новите прогнози БВП на еврозоната ще расте с 1.1% през тази година. Спрямо предишните оценки, които бяха дадени през декември, тогава се очакваше 1.7% ръст на БВП. Съответно са занижени очакванията за инфлацията, въпреки че от Централната банка поеха ангажимент, че ще продължават да работят и ще променят паричната политика така, че инфлацията да върви спрямо целта си. Няма промяна в целевата инфлация“, добави д-р Иванова.

По нейни думи след вчерашното заседание еврото е поевтиняло до 20-месечно дъно, а тази сутрин има минимално възстановяване спрямо долара.

„Тази сутрин европейските борси са на червена територия, както и азиатските, заради поредна нова порция негативни данни, които излязоха за Китай.  Спадът, който виждаме изобщо в цяла Европа според анализаторите идва именно от Азия. Слабите данни за поръчките на промишлеността оказват влияние на най-големите икономики в Европа. Излязоха данни за промишлените поръчки в Германия през януари, които отчетоха неочакван спад. Там се вижда много сериозен ефект от намаляването на външното търсене“, информира форекс редакторът.

Д-р Магдалена Иванова добави, че Марио Драги без да цитира имена, е намекнал, че има държави, които трябва да обърнат внимание на вътрешната си икономика. Някои от банкерите са изразили опасения, че задържането на ниски лихви може да доведе до по-слаби печалби за банковия сектор. И все пак Драги е потвърдил единодушните решения от вчерашното заседание.

„Поевтиняването на петрола тази сутрин, което наблюдаваме, и най-вероятно ще продължи и през целия ден, се дължи на влошаващите се перспективи пред световната икономика. Ревизирането на прогнозите за БВП за еврозоната го потвърждават. И на този фон очакванията на анализаторите са щатската икономика да продължава да бъде доста по-стабилна и устойчива. Виждаме ръстове при златото. Голяма част от международните анализатори смятат, че доларът ще бъде предпочитана дестинация за инвеститорите за тази година и залагат, че то ще бъде по-силната валута спрямо еврото“, каза д-р Иванова.

Добрата новина при Япония е, че ръстът на нейния БВП е добър през последното тримесечие на 2018 г. от 1.9% при първоначална оценка от 1.4%. Според д-р Иванова това се дължи на инвестиции на фирмите и бързото възстановяване на страната след всички бедствия, които я сполетяха в края на миналата година. По думите й, повечето икономисти смятат, че това е еднократно. Япония е отчела голям спад в износа си, спад на заводските си поръчки, а това се дължи на търговския конфликт между САЩ и Китай.

„Дори да се намери скоро решение на търговския конфликт между САЩ и Китай, ще отнеме доста време и инерцията ще си каже думата, преди да видим сериозно възстановяване в показателите“, прогнозира д-р Магдалена Иванова.

Гледайте целия коментар във видео материала.


 

Последни новини
Още от В развитие