В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Еманюел Макрон – смелият европейски визионер

Весела Чернева, директор на Софийския офис на Европейския съвет за външна политика, В развитие, 07.03.2019

Жестът на френския президент Еманюел Макрон да изложи визията си за бъдещето на Европа и да предложи конкретни мерки за реформи, насочени към хората, а не към политическите лидери, е смел и много амбициозен. Това каза Весела Чернева, директор на Софийския офис на Европейския съвет за външна политика, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Според Чернева поначало ходът на френския президент е вътрешнополитически, тъй като Макрон има нужда от нова тема на фона на протестите на движението на „жълтите жилетки“ в страната.

Като втори контекст в действията му тя разграничи желанието за лидерство в Европа след анонса на германския канцлер Ангела Меркел, че постоянно ще се оттегля от позициите си на Стария континент.

Вероятно Макрон смята, че има възможност Франция да поеме европейското лидерство и той е готов да го направи“.

Предстоящите европейски избори също са част от поводите Макрон да изложи предложенията си, смята Чернева.

Френският лидер дава истински отговор на въпроса как да се реформира блока. Много често националистите твърдят, че моделът на общността не работи и трябва да се реформира, но те всъщност не посочват как трябва да се случи това“.

Експертът коментира и реакциите на европейските държави, като отбеляза, че „големите липсващи“ сред изложилите мненията си са германският канцлер Ангела Меркел и италианското правителство.

„Докато председателят Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер веднага радушно приеха и подкрепиха идеите на Макрон, европейските правителства сякаш си запазват правото да излязат с контрапредложения или да участват по различен начин в дебата за бъдещето на Европа“.

Вижте повече във видео материала. 

Още по темата

 

Последни новини
Още от В развитие