В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Какво доведе до спада на стойността на австралийския долар

Мартин Митренцев, форекс анализатор, В развитие, 06.03.2019

Главните причини за спада на стойността на австралийския долар са две. Една от тях е политиката на Централната банка на Австралия за намаляването на основния лихвен процент. Това каза Мартин Митренцев, форекс анализатор, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. В момента инфлацията в страната е на ниво от 1.8%. За да бъде стимулирана икономиката и да може инфлацията да премине границата от 2%, спадът на основния лихвен процент е напълно очакван, обясни той.

От една страна, това дърпа австралийския долар надолу. Другият фактор е сериозното забавяне на икономиката на Китай, заяви той.

"Китай е основен износен пазар на австралийски стоки. Забавянето на растежа на китайската икономика през втората половина на 2018 г. се отразява на австралийския долар".

Третият фактор за тенденцията е нарастващата сила на американския долар през последните две седмици, коментира Митренцев.

Бъдещото движение на стойността на австралийския долар главно зависи от изхода на търговската война, смята гостът.

"Оптимистичните настроения относно търговската война през последните месеци са включени в оценките на много активи. При позитивен изход от търговската война не се очакват огромни движения".

Ако няма сделка между САЩ и Китай, може да очакваме срив на пазара, прогнозира той.

Във видео материала може да проследите целия разговор.

Последни новини
Още от В развитие